пятница, 30 августа 2019 г.

ІІІ семестр

АДАПТАЦІЇ

Підручник з Біології і екології (рівень стандарту). 11 клас. Задорожний К. М.


Тема 1. Організм як середовище мешкання. Поширення паразитизму серед різних груп організмів. Адаптації паразитів до мешкання в організмі хазяїна. Відповідь організму хазяїна на оселення паразитів. (слайдовий ряд)

Тема 2. Адаптивні біологічні ритми біологічних систем різного рівня організації. Типи адаптивних біологічних ритмів організмів. Фотоперіодизм та його адаптивне значення.

Тема 3. Визначення ознак адаптованості різних організмів до середовища існування

Тема 4. Контроль модуля 




Тема 5. Науки, що вивчають здоров’я людини. Принципи здорового способу життя. Складові здорового способу життя: раціональне харчування, рухова активність, особиста і побутова гігієна, відпочинок.
Безпека і статева культура.

Тема 6. Негативний вплив на здоров’я людини алкоголю, куріння та наркотиків. Вплив стресових факторів на організм людини. Вплив навколишнього середовища на здоров’я людини.

Тема 7. Імунна система людини, особливості її функціонування. Імунокорекція. Імунотерапія. Профілактика неінфекційних, інфекційних, інвазійних  захворювань людини, захворювань, що передаються статевим шляхом

Тема 8. Розробка рекомендацій щодо профілактики захворювань

Тема 9. Контроль модуля 5


 ЕКОЛОГІЯ

Тема 10. Предмет вивчення екології, її завдання та методи. Зв’язки екології з іншими науками. Екологічні закони.

Тема 11. Екологічні чинники та їхня класифікація. Закономірності впливу екологічних чинників на організми та їх угруповання. Стено- та еврибіонтні види.

Тема 12. Популяції. Класифікація популяцій. Структура та характеристики популяцій. Механізми регуляції густоти (щільності) та чисельності популяцій. Функціональна роль популяцій в екосистемах. (слайдовий ряд)

Тема 13. Властивості та характеристики екосистем. Типи зв’язків між популяціями різних видів в екосистемах. (слайдовий ряд)

Тема 14. Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем. Причини сукцесій та їхні типи. Закономірності сукцесій.

Тема 15. Агроценози, їхня структура та особливості функціонування. Шляхи підвищення продуктивності агроценозів.

Тема 16. Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі. Біогеохімічні цикли як необхідна умова існування біосфери.

Тема 17. Вчення В. І. Вернадського про біосферу та ноосферу та його значення для уникнення глобальної екологічної кризи.

Тема 18. Дослідження особливостей структури місцевих екосистем (природних чи штучних).

Тема 19. Контроль модуля 5

Комментариев нет:

Отправить комментарий